Mi mindig mazsolás kaláccsal esszük a húsvéti sonkát,ezt a szokást férjem családjától vettem át
HOZZÁVALÓK:
-1kg liszt
-5dkg élesztő
-10dkg cukor
-10dkg vaj
-5dl tej
-4 tojás sárgája+1 a kenéshez
-1 tasak mazsola(20dkg)
-csipet só
2dl tejet meglangyosítok,beleteszek egy kanál cukrot,a vajat,és az élesztőt is belemorzsolom.Felfuttatom.
Egy kelesztőtálba szitálom a lisztet,hozzáadom a csipet sót,cukrot,és a közepébe csinálok egy mélyedést,ide ütöm a két tojást.Mikor a kovász kész,azt is beleöntöm,az előzőleg beáztatott mazsolát is ,és jól kidolgozom(mindig kézzel csinálom,de lehet dagasztógépel is).Hagyom kelni egy/fél órát.
Lisztezett deszkára borítom,három egyenlő részre osztom.Ilyenkor is szoktam hagyni kelni egy kicsit.Kisodrom,és befonom.Kizsírozott/olajozott tepsibe teszem(a sárgát használtam),tetejét bekenem a felvert tojással.Megint hagyom kelni.Ha eléggé megkelt,újból megkenem tojással,és 180 fokon 40 perc alatt szép pirosra sütöttem
Egy kelesztőtálba szitálom a lisztet,hozzáadom a csipet sót,cukrot,és a közepébe csinálok egy mélyedést,ide ütöm a két tojást.Mikor a kovász kész,azt is beleöntöm,az előzőleg beáztatott mazsolát is ,és jól kidolgozom(mindig kézzel csinálom,de lehet dagasztógépel is).Hagyom kelni egy/fél órát.
Lisztezett deszkára borítom,három egyenlő részre osztom.Ilyenkor is szoktam hagyni kelni egy kicsit.Kisodrom,és befonom.Kizsírozott/olajozott tepsibe teszem(a sárgát használtam),tetejét bekenem a felvert tojással.Megint hagyom kelni.Ha eléggé megkelt,újból megkenem tojással,és 180 fokon 40 perc alatt szép pirosra sütöttem
5 megjegyzés :
Ezt nekem is ki kell próbálnom. Még sosem sütöttem kalácsot, de kedvet kaptam tőled. Látszik, hogy milyen foszlós.
Kívánok neked áldott, szép húsvéti Ünnepeket!
Nagyon guszta a kalácsod!!!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!!
Gyönyörű lett
Kellemes Ünnepeket :)
Nagyon finom lehet
Boldog húsvétot Neked és a családodnak!
Èn kiprobàltam nagyon jol sikerült köszönöm szèpen
Megjegyzés küldése