Egy évben kb.kétszer-háromszor sütök fánkot.
Az év többi részében eszembe sem jut.
A recept szintén a Kiskegyed januári számából van
-2,5dl tej
-3dkg élesztő
-5dkg porcukor
-50dkg liszt
-6 tojásárgája
-6dkg puha vaj
-1ek. rum
-bő olaj a sütéshez
-vaniliás porcukor a szóráshoz.
A tejet meglangyosítom,1dl-be teszek egy kanál porcukrot,és az élesztőt.Felfuttatom.A lisztet egy kelesztő tálba szitálom,mikor az élesztős tej felfutott,a liszt közepébe öntöm,és bele teszem a többi tejet,amibe beleraktam a porcukrot,és a 6 tojásárgáját,egy csipet sót.Összedolgozom,közben a vajat is hozzádolgozom,és a rumot is.Egy lágyabb tésztát kapok.Minimum fél órát kelesztem még,nekem a duplájára kelt!Deszkára teszem,átdolgozom,kicsit még kelesztem.Kinyújtom,nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatom.Megint pihentetem a tésztát,míg kissé megkel újból.Az olajat felhevítem(mindig csinálok egy kis darab tésztával próbát,hogy kellő meleg legyen az olaj,mert különben nagyon megszívja magát,ha nem elég meleg).A fánkok közepébe kis lyukat nyomok az ujjammal,és a forró olajba teszem,a lyukkal felfelé.Letakarom fedővel,és pár percig így sütöm,leveszem a fedőt,átfordítom,és egy percig így is sütöm.Kiveszem,lecsepegtetem,megszórom porcukorral,és lekváral tálalom.
(nem szabad túl sokat tenni az olajba,mert dagad)
A kelt tésztáknál fontos,hogy időt kell hagyni a pihentetésnek is.Ezt nem szabad elkapkodni,időben el kell kezdeni,és szuper végeredményt kapunk!!
Nekem sem lesz mindig szalagos,most sem mindegyik lett,de a többsége igen :)
Nagyon finom!!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése
(
Atom
)
6 megjegyzés :
En iden csinaltam eloszor,de sajnos nem lett szalagos,pedig mindent jol csinaltam. Nem tudod miert
Kiteszed a linkem,en is kiraklak.
Bocsi ekezet nincs a fiacskam vmit csinal a geppel
Nekem sem lesz mindig,ki tudja miért??!
Persze,belinkellek :))
Szia Andi
nagyon szépségesek a fánkjaid,,,és ott a szalag,ami az enyémről hiányzott...na nem baj,azért így is elfogott:)
Nekem sincs mindegyiken :(,de azért elfogyott így is :)
Gyönyörűek a fánkjaid!
Köszi,és még milyen finom volt!!! :))
Megjegyzés küldése