2014. december 21., vasárnap

Mákos keksz citromos-mákos krémmel

Az ihlet INNEN jött :) ,de nekem nem tetszett a keksz,így másikat készítettem,szerintem/nekem ezzel sokkal finomabb!-persze ez ízlés dolga,kinek mi :)
A keksz alapja is INNEN van,csak a kókusz helyett mákot tettem bele,és dupláztam a mennyiséget.
 A keksz hozzávalói: 
(74 db keksz,37 db süti lesz belőle)
-20 dkg hideg vaj
-30 dkg liszt
-10 dkg darált mák
-12 dkg porcukor
-3,vagy 4 kanál víz (nekem négy volt)
-2 tojássárgája
A hozzávalókat összegyúrom,folpackba csomagolom,és legalább egy órára hűtőbe teszem.
addig elkészítem a citromkrémet,és a mákos krémet:
Citrom krém(lemon curd)
-4 citrom reszelt héja,és leve
-10 dkg vaj
-25 dkg cukor
-5 db tojás
(nekem ez a mennyiség soknak bizonyult,a fele is elegendő,vagy több kekszet kell sütni!)
A citromok héját egy lábasba reszelem,belefacsarom a levét is,hozzáadom a cukrot,a vajat,és az egészet vízgőz felett addig keverem,míg a cukor,és a vaj teljesen felolvad.
Mikor kész,leveszem,hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.Ha kész,hozzáadom a tojásokat,kézi habverővel állandóan kevergetve,és kis lángon 12-15 percig kevergetve besűrítem.Mikor kész,egy sűrű szövésű szitán átszűröm/paszírozom. Hagyom teljesen kihűlni (hűtőbe tettem)
Mákos krém:
-1dl tej
-2 ek. liszt
-1 cs. vanilin cukor
-5dkg vaj
-5dkg porcukor
-5dkg darált mák
-1 citrom reszelt héja
A tejet a liszttel és a vaníliás cukorral elkeverem,felfőzöm,és félreteszem hűlni.Utána hozzáadom a vajat,a porcukrot és a mákot.Hűtőbe teszem.
Mikor minden kihűlt,összeállítom a kis sütikéket!
 A keksztésztát lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom,szaggatom,és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütöm,kiveszem,hagyom kihűlni.
Mikor kihűltek,fele kekszre teszek citromkrémet,erre a mákkrémet,és befedem egy másik kekszel.
Másnap fogyasztható! -addig puhul :)




Nincsenek megjegyzések :