2015. június 19., péntek

Sárgarépás kenyér

 Szeretek kenyeret sütni,még akkor is,ha nagyon keveset eszek belőle :/ most itthon vannak a gyerekek,ezért készült,és lehet mellé főzeléket is enni..vagy a főzelék mellé a kenyeret? :))
 Hozzávalók:
-40dkg kenyérliszt(BL80)
-10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
-2 tk só
-2 evőkanál olivaolaj
-1 tasak szárított élesztő
-4 dl langyos víz
-15 dkg sárgarépa (csak úgy saccperkábé tettem bele)
 A lisztet elkeverem a sóval,a szárított élesztővel,közepébe mélyedést készítek,majd ebbe öntöm az olajat,a langyos vizet.Hozzáadom a finomra reszelt sárgarépát.Az egészet összedolgozom,dagasztom,míg egy jó egynemű tésztát kapok,ami elválik az edény falától.
A tésztát szobahőmérsékleten hagyom kelni,ez most nálam 4 óra volt,addigra szépen a duplájára dagadt.
A sütőt előmelegítem 230 fokra,úgy,hogy még üresen beletettem azt a mély jénai tálat,aminek fedele is van.
A tésztát deszkára borítottam,átgyúrtam,és cipőt formáztam belőle.Sütőpapírra raktam,a tetejét bevagdostam,és óvatosan áttettem az előmelegített jénaiba.Megspriccelem vízzel,ráteszem a tetőt,és 230 fokon kb 50 percig sütöm.Ekkor levettem a tetejét,és még 15 percig sütöttem,addigra szépen megpirult ropogós lett a teteje is.
Ha az alja kongó hangot ad,akkor jó.
Lepermetezem a kenyeret vízzel,majd rácsra teszem,és hagyom kihűlni,utána lehet szeletelni.

Nincsenek megjegyzések :